Projekt Ungdomar och huvudvärk

Migränförbundet har dragit igång ett projekt som heter Ungdomar och huvudvärk, där syftet är att få ut information om just huvudvärk till ungdomar och samtidigt kunna få byta erfarenheter med andra som också är drabbade. Projektet ska hålla på i 2 år och jag har fått den härliga möjligheten att delta.

I helgen hade vi första träffen som hölls på Migränskolan i Hjelmslund. Det bjöds på god mat, härlig atmosfär och en hel del nyttig fakta, både från expertis och från egna erfarenheter. Precis som vid de föreläsningstillfällen jag varit på så möttes jag av en förståelse. Att kunna prata öppet om sin migrän utan att man möts av ansikten som mer eller mindre liknar frågetecken och att veta att de förstår vad man går igenom eftersom de själva gått igenom och känt precis samma sak. Ni försåt säkert vilken lättnad det innebär!

Mötet fick mig också att tänka tillbaka några år. Som jag har berättat tidigare så har jag för tillfället haft förvånandsvärt få anfall, men för bara några månader sedan var det helt tvärt om. Jag kände att de andra personerna som deltar i projektet är just i den situation där jag var för några år sen. Där hela livet är uppbyggt och kretsar kring migränen. Där den är en vardag som förstör och saboterar allt i sin väg, där man blir mer förvånad om den inte dyker upp än om den hade gjort det. Det är hemskt att behöva ha det så och jag hoppas innerligt att de, precis som jag, ska kunna ta sig ur den cirkeln och kunna leva mer eller mindre obehindrat.

För övrigt är jag glad att projektet äntligen har dragit igång, att det förhoppningsvis kommer få många huvudvärksdrabbade ungdomar att reagera och ta tag i sig själva. Likaså att försöka få skolan att reagera. För hur kan man nå ut till ungdomar med information om inte via skolan?
För tillfället bollas det mest med idéer, men det måste ju börja någonstans!

Själv har jag fått en svenskuppgift i skolan där det gäller att hålla ett tal kring ett ämne som rör den inriktning man går. Själv går jag på inriktningen Medicin & Friskvård och det slog mig att vad vore då mer passande än att hålla ett tal om just migrän? Tanken har jag haft även tidigare, men i slutändan har jag varit för blyg och för osäker för att våga stå där och prata om någonting så personligt och "skamligt" som just min migrän. Men nu när jag kommit upp på gymnasienivå, har fått en ny klass där vissa inte har en blekaste aning om varför jag ibland inte dyker upp, och dessutom har tagit mig över den största delen av den där pinsamhetströskeln så kände jag att det var dags att ta även detta steget. Det svåra just nu är bara att lyckas få in hela migrän-grejen på den korta tid som talet ska vara. Jag menar, har man levt med detta i hela sitt liv så har man ju en hel del saker att berätta om ;D

Nu börjar tiden att rinna iväg från mig känner jag och det börjar bli dags för lite avslappnande thé innan jag ska försöka att sova lite.

Ha det bra!
Kram Maria v

Migrändagbok 080408

Sen jag började med Isoptin i förebyggande syfte har migränanfallen tunnats ut betydligt! Detta året har jag i princip bara haft 3 anfall, vilket är en enorm förbättring. Idag lyckades migränen smyga sig på ändå, men skönt nog så var det ett av de mildare anfallen. Det tackar jag för! :)

Datum: 080408, tisdag
Tidpunkt (ungefär): ca. 11.30, uppe ur sängen vid 16.00
Styrka: 5/10
Symtomen: Började med Aura, ca 15 minuter innan huvudvärken kom. Inga stickningar eller domningar.
Eventuell orsak: Stressigt i skolan, mycket som ska göras. Har gjort ganska mycket, fått många intryck och sovigt lite dåligt.
Huvudvärken: Precis som annars var jag känslig för ljud, ljus och rörelse. Huvudvärken satt i höger sida och gick bak mot nacken. Pulserande.
Medicinering: 1 ipren plus zomig nasal
Efterråt: Väldigt trött och slö efterråt, men tvingade mig att ta tag i morgondagens prov. Ingen vidare aptit, mestadels törstig.
Övrigt: Förvånandevis "lungt" anfall trots att jag inte haft migrän på ett tag.

RSS 2.0